CS DE EN


Tradice a zkušenost je nejlepším partnerem v podnikání.

Novinky v DPH – od 1.4. 2011

29. březen 2011

Novela zákona o DPH přináší další změny již od 1.4. 2011.


Mezi nejvýznamnější změny patří možnost uplatnění DPH až v období, kdy Vám byl prokazatelně doručený daňový doklad. 

Pokud si neevidujete došlou poštu (menší firmy), doporučujeme jako datum doručení (tedy datum pro nárokování DPH), uvádět datum vystavení dokladu, popř. k datu vystavení dokladu přičíst 2 pracovní dny = doba, za kterou by pošta měla doručit doklad v rámci ČR. Např. ve vyúčtování za telefon bude datum uskutečnění 30.6.2011 a datum vystavení dokladu 05.07.2011, použije se nejdříve datum pro DPH 05.07.2011, lépe však 7.7.2011). V případě evidence došlé pošty datum pro nárokování DPH je datum doručení.

Další významnou změnou je náležitost daňového dokladu:

V § 28 – je doplněn bod l) , který upravuje náležitosti daňového dokladu. Vypouští se pojem Daňové dobropisy a Daňové vrubopisy, které jsou novelou zákona o DPH nahrazeny „Opravnými daňovými doklady“. Pokud autoři Vámi používaného softwaru nezareagovali včas na tuto změnu, je nutná úprava, kde text dobropis si změňte na „Opravný daňový doklad“.

Přenesení daňové povinnosti se týká pouze vybraných činností:

V ustanovení § 92a jsou z důvodu zabránění daňovým únikům zaváděna nová pravidla pro použití režimu pro přenesení daňové povinnosti. (obchod s PHM, šrot,…).

Pokud by Vás zajímali podrobnosti, případně se potřebujete poradit na konkrétním řešení ve Vaší firmě, neváhejte a kontaktujte své účetní.

zpět


náhled tisku | vytisknout | nahoru



2024 © Profit Cheb s. r. o. Prohlášení o přístupnosti Ochrana osobních údajů Podmínky užití Clearbox Vistamedia